Over Heal & Feel
Over mijzelf
Behandelingen
Therapie
Coaching
Workshops
Familieopstellingen
NLP
Tarieven
Locatie
Contactformulier

Familieopstelling (systemisch werk) 

Een familie is een systeem waarin iedereen zijn eigen rol en functie heeft. Je ziet dit ook bij andere systemen.
Hoe zou een voetbalwedstrijd verlopen zonder afgebakende rollen van de spelers? Iedere speler in de ploeg heeft zijn eigen rol en plek. Bijvoorbeeld, aanvallend of verdedigend, leidend, keepen, rechtsbuiten, linksbuiten, middenvoor, linksachter.
Of als je kijkt naar een bedrijf of afdeling waar je werkt. Wat zou er gebeuren als iedereen zijn eigen weg zou gaan zonder afbakening van taken? Ook hier heeft iedereen een eigen rol. Directeur, managers, medewerkers. Er geldt een bepaalde hiërarchie.

Welke rol heb jij binnen jouw gezin van herkomst? En welke invloed heeft dat op jouw gedrag? 

Waarom een familieopstelling?
Relatieproblemen, trauma's, scheidingen, incest, geweld, verslaving, schuld, schaamte, machtsstrijd, ernstige ziektes of sterfgevallen kunnen balans binnen een familie hebben verstoord. Is er een geheim in jouw familie? Heb jij last van faalangst, woedeaanvallen, bindingsangst, onverwerkte rouw, weinig zelfvertrouwen, of kom je steeds een blokkade met hetzelfde thema tegen? Heb jij jarenlang een last gedragen die eigenlijk niet van jou was?

Heb jij deze of andere vraagstukken die te maken hebben met jouw familie, gezondheid, relatie, ontwikkeling, gevoel, gedrag? Wil jij weten wat jouw rol is binnen een systeem en wil je inzichten hoe je oude patronen doorbreekt?

Wat is een familieopstelling?
Rollen zijn soms erg ingewikkeld en leiden soms tot verstrikkingen of zelfs tot conflicten. Vaak zijn de verstrikkingen ontstaan binnen een systeem op onbewust niveau, soms zelfs in vorige generaties. Jouw gedrag en de band met je familie worden sterk bepaald door ervaringen uit het verleden.

Bert Hellinger heeft hiervoor systemisch werk ontwikkeld. Door een familie van herkomst of een systeem op te stellen worden onbewuste patronen en verbindingen van een systeem zichtbaar. Zelfs verbindingen met personen in het systeem met wie je geen contact (meer) hebt, kun je ontdekken.

Door een opstelling krijg je inzichten die vaak naar oplossingen leiden. Een opstelling kan antwoord geven op vragen die voor jou belangrijk zijn.

Meedoen?
Is je interesse gewekt en wil je graag zelf een familieopstelling ervaren? Dan kun je meedoen aan een workshop familieopstellingen. Dit kan op de volgende manieren:

  • Als vraagsteller
  • Als representant
  • Als toeschouwer

Wat kun je verwachten?
Ik begeleid de opstellingen waarin we thema's uitwerken. Een vraagsteller brengt een thema (vraagstuk) in. Uit een groep van minimaal 8 en maximaal 15 toeschouwers kiest de vraagsteller op gevoel plaatsvervangers. Dit zijn representanten voor zichzelf, de familieleden en andere personen die een rol spelen in zijn of haar thema (vraagstuk). De representanten worden door de vraagsteller dan opgesteld in de ruimte. Zij ervaren de enerie, gedachten en emoties van de personen die zij vertegenwoordigen. De vraagsteller observeert wat er allemaal gebeurt in het veld. Door de reacties en bewegingen in het veld ontdekt de vraagsteller wat er speelt binnen zijn of haar eigen systeem en wat mogelijke oplossingen zijn.

Voor toeschouwers en representanten is een opstelling vaak ook een intense ervaring die waardevolle inzichten opleveren over hun eigen thema's of vraagstukken.

Hoelang duurt het?
Een familieopstelling duurt gemiddeld 1,5 uur. Tijdens een workshop van een dag kunnen we 3 of 4 opstellingen doen. Tijdens een workshop van een dagdeel kunnen we meestal 1 en soms 2 opstellingen doen. Dit hangt van de duur per opstelling af. Tussentijds zijn er pauzes.

Waar?
Heb je zelf een groep van ca 8 vrien(inn)en en een geschikte ruimte voor opstellingen? Dan kom ik graag de opstellingen begeleiden. Je kunt kiezen voor een workshop van een dag (6 uur). Of een workshop van 3 uur op een avond, ochtend of middag. 

Heb je geen geschikte ruimte en heb je wel voldoende deelnemers? Laat het me weten. We bespreken dan de mogelijkheden.

Wat kost het?
Als toeschouwer en representant betaal je € 40 p.p. per dag of € 20 p.p. per dagdeel.
Als vraagsteller breng je ook een thema in. Hiervoor betaal je € 50 extra.

Meer informatie
Heb je interesse voor deze workshop of heb je vragen hierover? 
Vul dan het contactformulier in. 
Ik stuur je dan zo snel mogelijk een reactie.
Je kunt mij ook bellen via 0229-238251 of 06-42200337.

Gediplomeerd Therapeut, Familieopsteller en Trainer in NLP. Lid NTI NLP Gilde. KVK 56451881 Copyright 2012 Heal and Feel. All Rights Reserved.  | healandfeel@ziggo.nl